AWS Reinvent 2019 recap recap

Las Vegas zat er afgelopen december helaas niet in, maar gelukkig organiseerde de AWS User Group wederom een wreed interessante re:Cap, ditmaal in het zeer inspirerende kantoor van Xebia. Opgetogen togen Ronald Martens en ik dan ook naar Amsterdam om de niet aflatende stroom aan woorden van Steven Bryen aan te mogen horen. In rap tempo bracht de AWS Senior Developer Advocate de zaal bij van de belangrijkste nieuwtjes welke tijdens re:Invent zijn aangekondigd. Van de 250+ nieuwe features en services lichtte Steven er pak ‘m beet 50 toe, waarvan hier de highlights.

Machine Learning

De focus van AWS ligt zoals verwacht grotendeels op het uitbreiden en verfijnen van hun palet aan Machine Learning tools. Zo is SageMaker Studio aangekondigd, een web based IDE gelijk aan Cloud9. Maar ook SageMaker Notebooks, SageMaker Experiments, SageMaker Debugger, SageMaker Model Monitor, SageMaker Processing en SageMaker Autopilot. Die laatste is wellicht interessant voor de mindere ML-goden onder ons, omdat niet langer Deep Learning skills nodig zijn om modellen te bouwen.

Speciaal voor Machine Learning komt Amazon met de nieuwe INF1 instance, bedoeld voor machine learning inference: het maken van een voorspelling aan de hand van een algoritme. Deze instances bevatten onder andere tot 16 AWS Inferentia chips, wat ze 3 keer sneller en 40% goedkoper maakt dan G4 instances bij dezelfde inference jobs.

AWS had DeepLens en DeepRacer om spelenderwijs Machine Learning eigen te maken. Daar is nu AWS DeepComposer bij gekomen. Het is ‘s werelds eerste Machine Learning enabled keyboard. Het idee hiervan is om binnen enkele seconden van een simpele melodie dankzij Generative AI naar een complete compositie te gaan.

Mocht nog niet duidelijk zijn dat Machine Learning volgens AWS hot is, een snel overzicht van de andere ML gerelateerde aankondigingen geeft aan hoeveel erin geïnvesteerd wordt: Amplify voor iOS & Android incl. Predictions Library, Amazon CodeGuru, Deep Java Library, Rekognition Custom Labels, Augmented AI, Fraud Detector, Kendra, SageMaker support for Deep Graph Library, SageMaker Operators for Kubernetes, updated Deep Learning AMI’s

Quantum Leap

Dat AWS graag vooruit en buiten de kaders denkt lieten ze vorige re:Invent al zien met AWS GroundStation. Deze keer nemen ze een ander voorschot op de toekomst. Het is binnenkort namelijk mogelijk om bij AWS met Quantum Computers aan de slag te gaan met AWS Braket. Het is een fully managed service met ontwikkelomgeving om quantum algoritmes te ontwerpen, testen en draaien op diverse quantum platformen, zoals Rigetti, D-Wave en IonQ, bij eenieder welbekend natuurlijk. Mochten doodgewone bits een beetje saai worden, hou dan AWS Braket zeker in de gaten.

Fargate nieuwtjes

Fargate is de serverless compute engine voor containers. Naast containers kan het voortaan ook overweg met Kubernetes Pods, onder de noemer EKS on Fargate. Het is niet langer nodig om een Kubernetes cluster op te zetten en te beheren.

Fargate Spot is een andere nieuwe feature, wat het mogelijk maakt om ECS taken voor een ‘spotprijs’ uit te kunnen voeren, met een prijsreductie tot 70%.

Nieuwe Graviton Processor

AWS heeft een nieuwe eigen ARM processor ontwikkeld: de AWS Graviton2 processor. Deze chip biedt tot 40% betere prijs/performance verhouding en heeft 7x meer performance, 4 x meer cores, 2 x zoveel cache en 5 x sneller geheugen ten opzichte van de vorige generatie Graviton processor. Waar de voorloper nog te vinden in de aparte A1-instances, is de Graviton2 terug te vinden bij de standaard t-shirt-sizes als M6g, C6g en R6g.

Security & IAM

Op re:Invent heeft AWS ook een aantal handige security en IAM tools aangekondigd, te beginnen metAmazon Detective. Als door de loggingbomen het bos ver te zoeken is, dan helpt Detective een handje. Het is in staat om biljoenen events van verschillende bronnen als VPC Flow Logs, Cloud Trail en GuardDuty te doorgronden op zoek naar root causes of verdachte handelingen.

Een ander niet te doorgronden woud aan regeltjes zijn de IAM Policies her en der verspreid over diverse AWS services. AWS heeft hiertoe de IAM Access Analyzer bedacht, een tool om continu policies, rollen en permissies te monitoren van onder andere S3 buckets, IAM rollen en Lambda functies. En… de tool is gratis!

Ook op technisch vlak heeft AWS iets interessants bedacht om hooggevoelige dataverwerking extra te beschermen, namelijk Nitro Enclaves. Het betreft virtuele machines die direct aan een andere EC2 instance gekoppeld zijn, zonder persistent storage, directe toegang of normale netwerk connectiviteit.

Amazon Builders Library

Tot slot een kijkje in de keuken van AWS zelf via de Amazon Builders Library. Volgens AWS wordt de wereld een stukje beter als iedereen sneller en efficiënter kan innoveren, vandaar dat ze alles wat ze de afgelopen tijd geleerd hebben voortaan delen via de Amazon Builders Library. Bijvoorbeeld hoe ze ‘leader election’ geïmplementeerd hebben, healthchecks geïmplementeerd hebben of uitdagingen met gedistribueerde systemen te lijf gaan. Erg interessant leesvoer allemaal.

En nog veel meer…

Zoals gezegd stipte Steven Bryen slechts 50 van de 250+ nieuwe features aan, ik licht er nu slechts een handvol toe. Ik had graag nog willen vertellen over nieuwe zaken als S3 Access points, Maximum Instance Lifetime bij Autoscaling, Lambda Provisioned Concurrency , HTTP API, AWS Outposts en Local Zones, maar dan zou ik volgende week nog aan het typen zijn… Desalniettemin erg fijn dat Xebia en Binx deze avond wilden organiseren, zodat we weer helemaal bij zijn met de laatste ontwikkelingen. Volgens jaar weer!

AWS Evangelist Benelux

Oh ja, nog één klein dingetje… vanaf maart 2020 kan de Benelux een eigen Evangelist (of Advocate, zoals ze vandaag de dag genoemd worden) verwachten :)

Benieuwd naar een sfeerimpressie van de re:Cap? Bekijk dan hier de aftermovie van Xebia!

(deze post verscheen eerder op de blog van x-talent)