Rancher Rodeo

Ik kreeg een tijdje terug de vraag of Kubernetes (Orchestration tool voor Containers, mocht je het gemist hebben) ook een fancy GUI had, of dat het echt alleen maar commandline-kloppen is… Tot dan toe had ik slechts ervaring met Kubernetes zelf, en had je stalen vingertoppen nodig om het aan de praat te krijgen. Maar inmiddels weet ik beter. Rancher dus. Een open source GUI voor Kubernetes.

Afgelopen dinsdag mocht ik de Rancher Rodeo hosted by Fullstaq bijwonen, oftewel een hands-on workshop Rancher. Deels een sales-praatje, maar grotendeels zelf aan de slag met de software.

En eerlijk is eerlijk: het is echt een indrukwekkende tool. In no-time heb je een K8S cluster opgebouwd op je eigen VMs of in de cloud bij onder andere AWS, Azure of Google, inclusief load-balancing, monitoring, CI/CD integratie en HELM repository. Voor nop!

Rancher is namelijk 100% toegewijd aan open source. Alle tools uit hun stal zijn vrij te gebruiken, zelfs in productie zonder restricties. Om toch een beetje geld te kunnen verdienen is een support contract af te sluiten, in ruil voor een SLA en integratie met zaken als Splunk, datadog, gitlab, AD, etc.

Angst voor vendor lock-in is niet nodig. Een cluster gebouwd met Rancher blijft doordraaien zonder de GUI en is prima te beheren met kubectl.

Naast Rancher (de Kubernetes gui) biedt Rancher (het bedrijf) ook een aantal andere interessante tools: K3s (lightweight Kubernetes voor ARM), RKE (Rancher Kubernetes Engine) en RIO (Application Deployment Engine). Eens kijken of ik K3s een keer op een RPi aan de praat kan krijgen.