Mijn nieuwe manier om sites te bouwen

Ik ben overstag… voor mij geen LAMP met Wordpress meer, maar static sites via Hugo op S3 buckets. Lekker retro.

Van een uit de kluiten gewassen CMS naar een meer Spartaanse aanpak met een Static Site Generator lijkt als een grote stap, maar ik heb er stukken meer lol in.

The Old Way

Zoals gezegd was ik gewend om Wordpress sites te bouwen en draaien op mijn eigen servertje. Wordpress op LAMP was relatief eenvoudig om op te zetten en het bouwen van een site op basis van een bestaande theme is geen rocket science. Maarrr…

Het onderhouden van een server is grootste probleem. Met name als bepaalde onderdelen niet meer bijgewerkt worden, zoals themes of plugins, wat Wordpress updates als een soort Russische roulette maakt.

Diezelfde Russen, alsook Chinezen, script kiddies en andere ongenode gasten proberen op allerlhande manieren op je server binnen te komen. Samen met zaken als heartbleed, poodle, shellshock en andere zaken staat dit garant voor een paar slapeloze nachten.

Dus… ik ben er klaar mee. Ik wil m’n tijd niet langer verdoen met randzaken en me meer richten op zaken die me wel interesseren.

The New Way

Om te beginnen is slechts een AWS account, een S3 bucket en een generator naar keuze om een coole site mee te bouwen. Ik koos voor Hugo omdat het relatief eenvoudig is, veel en actief support geniet van de community, veel themes om mee te starten heeft en het als een single binary kan draaien. Waarom dat laatste leuk is, is voer voor een andere keer. Vervolgens koos ik een leuk theme, sleutelde er wat aan en begon met tikken. Appeltje eitje.

Het resultaat

Awel, daar kijk je naar. Een coole blog, draaiend als statische html in een S3 bucket. Ik hoef me niet langer druk te maken over randzaken en kan me focussen op de content. En het kost me minder dan een euro per maand. Nice, nie?